IX:403 Tule Bendtsen och
IX:404 Elne



IX:403 Tule Bendtsen f c:a 1619.
Bonde i Tulatorp, Verums sn.
Död 1669-04 i Tulatorp.

X:404
Elne.

Barn:
  • Torkil Tulasson, bonde i Tulatorp, sexman, kyrkvärd. G m Truen.
  • Per Tulasson.
  • Kirstina Tulasdotter, g 1677 m Jöns Gunnarsson.
  • VIII:202 Svenborg Tulasdotter f c:a 1645. Se VIII:201–202.
  • Svend f 1648-07.
  • Kiersten f 1653-09.
  • Tören Tulasdotter f 1655-11. G 1679-06-15 m Nils Nilsson, Mala, Vankiva sn.
  • Nils Tulasson


Kyrkböckerna i Verum börjar redan 1647 men fram på 1670- och 1680-talen är de delvis skrivna med mycket dåligt bläck och texten har nästan helt försvunnit. Även i övrigt har det varit svårt för mig att tyda speciellt ortnamn i den äldsta delen. Stavningen av namnen har efter hand ändrats betydligt, väl speciellt i samband med övergången från skånsk-danska till mer eller mindre svenska. Famijens och gårdens namn skrevs till en början Tulesen, Tulesdotter, -daater och Tuletorp men omkring 1680 ändrades skrivningen oftast till Tulason eller Tullasson och Tulatorp. Ändringarna hänger väl samman med försvenskningen och byte av präst.

Flertalet barn i familjen var nog födda innan födelsebok började föras och bara för tre av barnen har födelsenotiser observerats. Moderns namn förekommer nästan aldrig i födelseboken, i regel nöjer sig prästen med att skriva ”Tule Bendts kvinde” men i en dopnotis 1651 hänvisas till ”Tule Bentsens Qwinde Elne”. För Tule själv finns notisen om hans begravning 1669:

Den 8. Aprilis bleff Tulle Bentsen begaffvit i sin alder 60 aar.


Sonen Torkil Tulesen övertog tydligen gården. Hans hustrus namn var Truen, 1684:

Truen Torrchells qvinde på Tuletorp bar barnet .


En genomgång av kyrkbokens förteckning över socknens sexmän visar att Torkil uppehöll detta uppdrag i sin del av socknen åtminstone 1685–86 och 1697. I förteckningen hänvisas f ö till cronones ländsmann Mattis Hanss. i Gammaltorp, medan fjärdingsman var Truls Tufvesson i Verum. Torkil var också tillsammans med en annan bonde kyrkvärd och uppbördsman för kyrkotiondet 1686–87. En granskning av ”communicant” boken för 1690-talet visar, att Tulatorp nästan alltid representerades av hustrun, oftast också av Torkil själv men vissa gånger också av brodern Per Tulasson eller av sonen Tule. Pigorna (kan vara döttrar) Boel och Botilla nämns också ibland. Tiondelistorna och ”brandstodspängar” visade, att gården var för socknen medelstor.

Ytterligare uppgifter om Per Tulasson har jag inte. På listan över sexmännen finns ett stycke in på 1700-talet en Nils Tulasson som representant för Tulatorp. Jag har inga ytterligare uppgifter om honom.

Svenborg bör ha gift sig omkring 1666 och flyttat till Farstorp sn (se VIII:201-202). Jag har inte hittat någon uppgift om vigseln men det förefaller som om vigseluppgifter ofta saknas i de äldsta delarna av kyrkboken och texten är här dessutom mycket blekt.

Om Svend finns följande notis 1648:

Dom. 7ma a T. er döbt Tule Bendtsens Barn paa Tuletorp kallat Suendt. f. Per Perssen paa Siötorpet Torrkill Bentsen i Langeredt(?) Torst(?) ? paa toretorp og Maarten(?) ? paa Bentstorp.


Om Kiersten finns följande 1653:

Dom. 16 Trin. er döbt Tule Bentsöns barn kallat Kiersten. f. Suendt Tosten, Niglaus i ? Påls paa ?torp, Toren i ? og Ingar Persdr.


Slutet av namnet är otydligt men det förefaller inte sluta på -e eller -a. Det finns emellertid en vigselnotis från 1677 som åldersmässigt för bruden skulle passa in:

Anden Påskedag er indeviet udi Echtenskab Jöns Gunnarsson og Kirstina Thulesdåtter på Thulestorp.


Slutligen finns det en notis från 1655:

Dominica 23. a Trin. er döbt Tule Bentsens Barn paa Tuletorp kallat Thoren. Faddere Niglaus i Malsered, Tosten Suentsen Per i Maglered ? Eida(?) i Heinarp(?) och Bolle i Malseredt.


1679 gifte sig Tören:

Domica Trnit: Er indeviet udi Echtenskab Niels Nielson och Tören Tulesdaatter i Male udi Vandkifve sochn.