
Förord
Uppgifter i främst kyrkoböcker, mantalslängder och jordeböcker men också i viss omfattning i bouppteckningar, domstolsprotokoll, tidningar etc har sammanställts beträffande Edvard och Johanna Segerlunds förfäder. För Edvards del gäller uppgifterna dock endast hans mors förfäder (på Ven). Hans far föddes på Jylland och jag har bara haft möjlighet att i landsarkivet för Själland följa hans vistelse i den delen av Danmark. Johannas förfäder har bott i några få socknar i huvudsakligen V. Göinge härad.
Som framgår av de båda följande antavlorna kan många linjer följas till senare delen av 1600-talet. Generationerna har både i antavlorna och i familjebeskrivningarna numrerats med romerska siffror med utgångspunkt från Edvards och Johannas barn som den första generationen. Edvard och Johanna själva representerar generation II och de få 1500-talsgestalterna generation X. De arabiska siffror som följer efter de romerska är en löpande följd-numrering, som dock också innefattar antavlan för i mitt fall Linas make, Gottfrid, eller mosvarande för mina kusiner.
De följande familjebeskrivningarna börjar var och en med en kursiverad sammanfattning. Sedan återges utdrag ur kyrkoböcker och andra handlingar, antingen ordagrant (finstilt) eller i sammandrag. Oftast har utförliga kommentar ej lämnats men ibland har sådana varit erforderliga och de har då infogats i texten. Om material funnits för mera omfattande behandling, t ex ifråga om tragiska öden i släkten, har dessa lämnats i särskilda delavsnitt. När material funnits tillgängligt i litteratur eller i lättillgängliga handlingar har gårdar, byar etc också presenterats lite utförligare i särskilda avsnitt. Det bör finnas betydligt mer material som skulle kunna plockas fram i t.ex. domstolshandlingar och lantmäterihandlingar men det fordrar mycket tid och arbete.Det finns säkert feltydningar och felskrivningar i min sammanställning och jag kan också ha missat en eller annan anknytning.
Materialet har kompletterats med en förteckning över ”Edvards och Johanna Segerlunds ättlingar”. Jag har sökt att genom direkta kontakter få materialet så aktuellt och korrekt som möjligt – ett tack till alla släktingar som hjälpt till. Helt konsekvent är den här förteckningen dock inte, vilket ibland beror på ofullständiga uppgifter och i övrigt på missuppfattningar och misstag från min sida.
Jag har i arbetet haft stöd och hjälp av min hustru Sigrid (död 1989) och av mina barn Kerstin, Jan och Nils.
Uppsala i mars 1992
Sven Bingefors